Det gick som förutspått i Österbybruk i Lördags. Det blev very good och en andra placering.
Anledningen till detta var antagligen för att han var väldigt dåligt klippt. Typ ingenting alls, så därför såg han inte riktigt ut som dom andra pumisarna.
Så det var rätt väntat.
Dessutom så fick jag åka dit själv, så det blev inga bilder eller filmer från utställningen heller. Riktigt tråkigt.

Men kritiken var iaf:
"Kvadratisk hane på mindre sidan. Aningen kort huvud. Välplacerade öron. Korrekt välvning av revbenen. Lite knappa vinklar. Rör sig med korrekt steglängd. Aningen utåtvridna tassar bak. Pälsen har bra kvalitet men är ojämn i färgen"


Lite väl negativ kritik kan jag tycka, eller vad man ska säga. Men det är väl kanske bara för att det har gått rätt så bra redan från starten på utställningarna, så därför är jag kanske inte "van" vid denna kritik som egentligen inte är dålig, men är sämre än vad det har varit innan.
Men det är väl kanske dags att börja vänja sig. Dommarna kanske har varit lite snällare förut i bedömningen för att han varit valp, och nu när han börjar bli äldre så får man ta lite skit ibland.
Men vi överlever nog det också :)
Igår var det avslutning på agilitykursen. Lite tråkigt kan jag tycka, eftersom jag har så svårt för att träna själv. Så har jag alltid varit. Både med min egen och hästarnas träning. Det finns liksom inga ideer i huvudet om hur jag ska träna.
Eller ideer finns väl, men jag blir så osäker på om jag verkligen gör rätt om jag inte får bekräftelse av någon som är duktigare än jag på de olika träningsmomenten.
Men det var rätt så kul på träningen iaf. Vi körde en liten låtsastävling först, och vinnarskalle som jag är, så trodde jag att jag hade en chans på att bli kursens stora vinnare. Men det tanken flög bara förbi, eftersom jag sedan kom på att alla andra på kursen är jätteduktiga och dessutom har hundar som lyssnar på sina ägare. Så vinsten fick vi verkligen inte eftersom Gandalf fick både en massa fel och tiden blev nog inte heller så bra eftersom Gandalf fick glädjerus flera gånger under banan.
Men det var kul iaf. Och han var duktig som inte stack iväg till dom andra hundarna när han fick sina rus, utan att han bara sprang av sig lite och sedan fortsatte banan.

Vi körde två banor, två varv på varje, och trots att Gandalf var väldigt hoppig och taggad och bet mig medan vi sprang och så, så tyckte jag ändå att han hade en bättre framåtbjudning. Vid något tillfälle så tyckte jag att det gick lättare att skicka iväg honom på nästa hinder.

Som sagt, lite tråkigt att det är över. Det har varit en rolig kurs.
Nu ska vi försöka ta oss upp någon gång ibland och träna lite själv och även fokusera mer på lydnaden under sommaren.

Bästa hunden fyller ett år idag. Gud vad tiden går fort. Älskar dig så fruktansvärt mycket gandalf.
Så gör mig så otroligt lycklig!!

Imorgon är det dags igen. Utställning i Österbybruk. Tror inte att det kommer att gå nå bra imorgon.
Gandalf är på tok för långhårig och ser ut mer som en lagotto (?) än en pumi. Jag vet inte riktigt vad han ser ut som, men jag tror inte att han kommer att få nå bra kritik imorgon iaf. Men det visar sig.
Har försökt att klippa honom lite nu på kvällningen, men det blev bara några tussar typ. Vågar inte ta någonting på längden så här dagen innan.
Får försöka klippa lite mer tills nästa veckas rasspecial i Norrköping ist.

Har även idag anmält Saga, pappas minsta hund, till hennes första utställning. Gandalf ska ställas ut på lördagen i Alfta och sedan åker vi upp igen på söndagen med Saga. Så får väl se hur det går.
Sedan blir det kanske utställning i Gagnef, Köping, Sandviken och Gimo innan säsongen är över.
Får se om vi åker ner på stora stockholm också.

usch, jag blir nervös bara över att tänka på att åka på utställning. Hatar egentlingen att åka på sådant eftersom hela min tävlingsdag ligger i någon annans händer. Tycker egentligen inte om sånt.
Då är det roligare isf med agility (tror jag, även om jag aldrig har tävlat i det) eftersom det där vinner man eller förlorar på det som hunden och jag tillsammans lyckas göra på banan. Jag tycker att sådan tävling är lite mer rättvis.
Men man får väl bara försöka lita på att dommarna kan det dom ska kunna och bedömmer rättvist.

nervous...

Vilken skillnad det var idag mot för i måndags. En helt annan hund var det. Han stack inte iväg en enda gång och var väldigt följsam och snabb hela banan runt.
Det vi gjorde idag var att hoppa bana hela dagen. 2 olika rundor, 5 varv allt som allt.
Det enda som egentligen var att gnälla på var att jag skulle ha nöjt mig med det fjärde varvet idag, istället för att köra 5 varv. Men det är lätt att vara efterklok.
Anledningen till att jag körde det femte varvet över huvudtaget var för att efter tredje varvet så blev det ny bana, så då tänkte jag att det skulle säkert gå ännu bättre det femte varvet än det fjärde varvet eftersom han hade hunnit få kännt på banan en gång då. Men så blev inte fallet.
Som sagt, lätt att vara efterklok...
Men jag är fruktansvärt nöjd med honom. Så jävla duktig!! :)

I måndags på agilityn gick den inte särskilt bra alls. Blev väldigt frustrerad. Men så kan det ju vara ibland.
Gandalf har varit lite konstig den senaste veckan. Har blivit fruktansvärt intresserad av sådant som han inte alls har varit intresserad av förut, som bilar och vatten. Han har bara dragit i kopplet jättemycket och typ velat springa efter när det har åkt förbi en bil när vi varit ute och gått.
Och detta konstiga beteende höll i sig i måndags på träningen. I ena hörnet på agilityplanen så fick han något spel och blev helt galen och sprang ifrån mig och sprang in på lydnadsplanen och went bananaz.
Och så höll han på hela träningen när vi kom till det där hörnet.

Så därför gick det inte så bra. När vi hoppade banan så gick det bättre. Ibland så stannade han till och tittade bort i tomma intet typ och verkade tänka "ska jag springa iväg för mig själv?" och då fick jag vara snabb och dra fram leksaken för att få med mig honom.
Så under banans första varv stack han bara iväg en gång. Och egentligen skulle jag ha nöjt mig där. Men vi tog banan en gång till och då gick inte roligt lika bra.
Så det var mitt fel. Skulle bara ha varit nöjd då... Men så blir det ibland.

Igår däremot så åkte vi till sätrabadet och lät gandalf bada. Han hoppade i vattnet med skräck blandad förtjusning tror jag. Så det känns faktiskt riktigt roligt att han vill bada nu. Bild och film finns på Johans telefon, så det kommer upp senare.
Sen på kvällen blev jag och gandalf själv hemma, så 20.15 gick jag och la mig. Tänkte att det var väl bättre att jag fick sova ut än att sitta vaken halva natten för att titta på egentligen ointressant tv.
Så imorse fick jag en timmes sovmorgon också så idag är jag riktigt utvilad efter 10-11 timmars sömn. Kanske ska börja göra så oftare? :)
Skönt var det iaf.

Men idag är det agility igen, så får se om han är likadan idag eller om han vill vara mer med mig idag. Det visar sig.

Har gått och väntat så länge på den där låten som är bara är så fruktansvärt underbar. Och nu har jag hittat den!
Underbart!

Tog med mig agilityhindren med till högbo idag och försökte jobba lite med det. Men det gick inte så bra. Så vi tog en promenad en bit runt sjön ist.
På vägen tillbaka så Gick vi ner till vattnet vid badplatsen, bara för att kolla om gandalf ville dricka. Men istället så hoppade han i efter en pinne.
Han gick i till magen iaf. Så det är ju lovande till sommaren. Det skulle vara så kul om han ville med ut och bada i sommar :)

Funderar starkt på att göra en till tatuering. Vill så gärna göra någonting med gandalfs tassavtryck.
Eftersom han är det bästa som har hänt mig så tycker jag att han förtjänar en plats på kroppen. Men jag kan inte bestämma mig vart på kroppen den ska vara någonstans.
Just nu lutar det mot skulderbladet, foten eller överarmen.
Det visar sig om det ens blir av, men jag hoppas det :)

Har det rätt gött på jobbet. Pappa gjorde min dag iaf genom att ha köpt ett par nya peltorlurar till mig! Han är snäll han. Dom gamla jag hade har varit inne på lagning i över två månader nu, och har inte fått några lånelurar av dialect heller, så då fick ett par nya :)

Och nu sitter jag på förrådsgatan och väntar på släpvagnar som ska lastas. Lite tråkigt, med tanke på att jag hade velat se alla fina som går på balen. Men vill man bli rik så måste man jobba ;)

Men jag har tagit med mig diverse underhållning iaf - omagility tidningen, lydnadsdokument från Anna Hilding och självklart radio!
Helt okej ändå, trots att jag måste jobba på denna fina, men dock något blåsiga, fredag :)

Igår hade vi första lydnadskursen för Anna igen. Den första träffen på den nya kursen som vi har börjat med nu - Fortsättning Tävlingslydnad.
Vi är samma kursdeltagare som höll på med lydnaden i våras, förutom en person. Ewa-Liz med sin Aussie hoppade av och en tjej som heter Lovisa hoppade på istället med en kelpie.

Så igår höll vi till i Regementsparken och det blev väldigt jobbigt för Gandalf. Dels ny plats igen (egentligen inte ny plats eftersom vi har kursat där förut, men det var länge sedan sist, så det blev typ som en ny plats) och dessutom en ny hund som Gandalf var suuuper intresserad av. Dessutom var han suuuperpigg efter att ha bara varit hemma med Johan hela dagen och varit uppe på firman och sovit på eftermiddagen. Så det var inte lätt för att Gandalf att koncentrera sig.

Men vi började träningspasset med att kolla hur hundarna reagerade vid tandvisning. Det blev inget direkt tittande på tänderna, men vi checkade av hur hunden reagerade när en person kom fram och ville känna på dom.
Eftersom Gandalf var så fruktansvärt tänd redan ifrån början så fick vi ta det otroligt lugnt med honom.
Gandalf skulle sitta vid min sida, samtidigt som Anna kom fram till honom med en godis i öppen hand, men inte fick ta den förrän han mötte min blick. Det tyckte Gandalf var otroligt svårt, eftersom han är van vid att jag sitter mittemot honom med godis i öppen hand och att det räcker med att titta mig i ögonen för att få sitt varsågod. 

Han förstod inte riktigt skillnaden med att det var just mig han skulle titta i ögonen och inte personen som satt mittemot med godisen. Så det var rätt svårt, men efter ett par gånger gick det lite snabbare för honom. 
När han väl kan titta på mig väldigt länge så är nästa steg att personen med godisen ska kunna ta på honom medan han tittar på mig. 
Så jag får försöka få Johan till att träna det mycket med oss här hemma bara. 

Sedan gick vi vidare på fritt följ. Vilket Gandalf inte alls är så bra på. Om han inte studsar och springer och tuggar på mig, så skäller han och hoppar förtvivlat, eller så går han jättefint, men typ en meter för långt bak och när han väl kommer i rätt postition så klarar han bara max tre steg innan han antingen stannar till och hamnar efter igen för att han förväntar sig belöning, eller så börjar han hoppa och skälla igen. 
Så det med fritt följ är inte alls lätt. 
Men vi fick börja väldigt väldigt stilla eftersom han var så fruktansvärt uppe i varv. Jag fick bara sitta stilla mittemot honom och säga "fot" när han mötte mig med blicken, och belönade då med godis. 
Steget vidare vid det är väl, tror jag, att kunna stå upp och kunna säga "fot" för att få blicken, för att sedan kunna röra oss tillsammans med en stadig blick. Ungefär så blir händelseförloppet senare tror jag. 

Sedan gick vi in på ligg, stå och sitt kommandon. Att kunna få hunden att göra detta på kommando och att vi även ska tänka ut hur vi vill att hundarnas olika positioner ska se ut i dem olika momenten.
Gandalf är ju inte så väldigt bra på detta. Eller sitt börjar han ju nästan bli lite för bra för, så det tar han till lite väl för ofta. Han tar förgivet att det är det jag vill att han ska göra varje gång jag stannar till. Så därför fick vi öva mera på stå och ligg. 
Ligg har han blivit rätt så duktig på om jag visar ganska mycket vad det är jag vill med handen. Jag måste följa med honom ner till backen för att få honom att ligga. Men nu testade vi en ny metod där benen istället visade när jag ville att han skulle ligga. Själva positionen med benen är lite krånglig att förklara, men jag tror att det skulle kunna funka rätt så bra bara vi får nöta lite grann med det. 


Tyvärr så fick jag inte ut exakt lika mycket att gårdagens träningen som jag hade velat. Men jag hoppas att det kan bli bra iaf. Jag fick ju lite nya tips och övningar iaf att arbeta med fram tills det att vi ses nästa gång. 
Det enda egentligen som krävs att mig är att jag tar mig mer tid till att gå ut och hålla på. Eller rättare sagt åker iväg och håller på någon annanstans, för här hemma utanför huset går det inte alls nå bra för honom att koncentrera. Här tappar han fokus mest hela tiden och ska bara nosa och lukta på en massa. Så jag tror nog att det blir bättre om jag försöker hitta en plats som är nära, men som är en plats som vi bara kan gå till för att träna, så att han vet att när vi kommer till denna platsen så är det bara träningen som gäller. 
Iaf till en början tills lite mer saker sitter så kan vi kanske flytta oss utanför denna comfortzone senare... Värt att fundera på!

Nu är det nattinatti. Imorgon är det klämdagsfredan, men inte får jag ledigt för det eller. Så imorgon är det jobb för hela slanten. Sedan efter jobbet ska jag ut och träna med lillskrutten på någonting. Måste försöka planera vad bara, så att det inte blir kattskit av tränigen bara. 
God natt!  
Har inte riktigt haft orken till att blogga på senaste tiden. Det tar ju ändå en stund att komponera ihop ett inlägg, och jag tycker att det är lite drygt att sitta och skriva i appen på mobilen. Men nu tänkte jag iaf ta mig tid till en stunds skrivande iaf.

I måndags var vi iaf på den fjärde omgången på agilitykursen. Fick väldigt många bra råd av Sanna om hur jag ska kunna träna Gandalf till att gå runt saker, som sedan ska leda till att man kan skicka ut hunden på hinder och även om hur jag ska börja träna kontaktfält. Sanna tyckte att det kunde vara en bra idé att börja med nostarget och sedan lägga den där kontaktfältet kommer att vara. Men jag är lite osäker på om detta kommer att fungera med Gandalf, eftersom han är ju så dålig på det där med att ha kvar nosen just på ett specifikt ställe. Men tänkte prova och se hur det går iaf. Och fungerar inte det så får vi prova något annat.

Annika visade även med sin Shetland Sheepdog hur man gör olika byten med hunden. Det fick vi läxa på att träna på hemma tills nästa vecka. Än så länge har inte jag gjort det, så får ta mig tid till att göra det i helgen.

Iaf så under måndagens träning började vi direkt med att hoppa bana. Själva träningskonceptet tror jag inte var så bra för Gandalf - att direkt gå på en hel bana på en gång. Jag tror att han behöver lite uppvärmning med att ta ett hinder i taget först, bara för att hans mind ska komma i rätt bana. Tror att han då skulle ha klarat banan bättre för att han då är mer inställd på vad vi är där för att göra. Men nu blev det inte så och det gick ju rätt bra ändå.

Han hoppade hinder 1-3 bra och stack sedan i väg innan vi kom till hinder nr 4. Sedan tog han nr 4-7 rätt så bra och sedan stack han iväg igen och sedan blev det lite hackigt. Men det gick helt okej ändå.

Andra gången vi hoppade banan så var han lite mer med på vad vi skulle göra, så då höll han sig lite mer till mig och även om han ville sticka iväg så lyssnade han ändå väldigt bra när jag ropade in honom. Som till exempel vid hinder nr 8 så ville han springa rakt mot dom andra hundarna, men när jag ropade på honom så vände han direkt och kom tillbaka på en gång, vilket han inte gjorde i första varvet.

Så det är kul att se små förbättringar under så kort tid som ett träningspass.

Men jag måste ju säga att jag är mäkta förvånad över Gandalf. I vintras när vi höll på och provade på agility i ridhuset i Åbyggeby, så stack han iväg mycket mer än vad han gör nu. Då kunde han sticka iväg 3-4 gånger till andra hundar under en kväll, och när han väl hade stuckit så gick det inte att få tag på honom. Men nu är det en helt annan hund nästan känns det som. Han sticker inte iväg lika mycket och jag litar mer och mer på honom varje gång vi tränar och även om han sticker iväg till en annan hund så är det sällan det inte går att få tag på honom.

Han har förändrats väldigt mycket nu med ålderna tror jag och det är otroligt skönt. Han är mycket mer lyhörd och arbetsvillig och sätter sig inte still och skäller så fort han inte förstår vad det är jag vill. Så det kanske kan bli hund av honom också? :)


Här är en bild på måndagens bana som vi körde. Otroligt fint ritat!! :)

Usch vad jag är trött. Men jag har lyckats kommit i tid hela veckan iaf. Bra gjort!
Så denna dagen hoppas jag går riktigt fort så att jag får vara ledig i en dag, för att sedan jobba en dag, för att sedan vara ledig i två dagar, för att sedan jobba i fem dagar, för att sedan vara ledig i två dagar och så fortsätter det så sedan.

Som sagt. Hoppas att denna dagen går fort!!

Igår bar vi i järbo hos Johans jobbarkompis på lite fredagsmys. Grabbarna skulle egentligen skruva trall till pooldäcket, men det blev inte så mycket med det. Det blev mest sprit för deras del. Och det blev även ett bad för grabbarna... I den ouppvärmda poolen... Men är man dum så är man :) Men det var trevligt så länge det varade! Enda tills Johan somnade på bordet...

Idag blir det festligheter hos Evelina ist. Eller det är typ Evelina som ordnat festen, men den är hemma hos Nathalie. Så det blir nog riktigt trevligt. Det hoppas jag iaf :)

Så har gandalf åkt till per och Vickan och ska få sova där i natt!

Gandalf är fortfarande suuuper trött efter helgen. Idag har han fått varit hemma nästan hela dagen när jag jobbade och enligt rapport från grannen har han inte sagt ett ljud på hela dagen, trots att alla fasadgubbarna är utanför fönstrena och jobbar.

Så därför har det varit en otroligt lugn dag för lilleman idag.
Så därför säger vi god natt nu och nästan längtar tills imorgon - då är det ju halvtid på arbetsveckan! Wohoo! Och då är det snart helg!
Puss och god natt
/en väldigt trött puppy och en halvtrött matte!

Fick lite betalt för att ha blivit runt dragen av 3 odjur i 4 dagar.

Har idag beställt en fotobok. Har velat göra en jättelänge, men det har inte blivit av eftersom jag inte tycker att jag har haft något riktigt bra tema.
Och igår så såg jag att jag hade fått en rabattkod från Fujidirekt så att fotoboken kostade bara halvapriset. Så passade därför på att göra en med bilder ifrån Gandalfs första år.

Så här är några utav sidorna i boken :)

Blev faktiskt rätt så nöjd :)

Jag kan inte sluta vara glad över att jag har haft en sådan bra helg. Har fått promenerat en hel del (dock med fyra rätt så odrägliga hundar), men det har gått bra ändå under omstänigheterna.
Dessutom har vi haft grillpremiär i spöregnet tillsammans med Evelina och Nathalie. Det bjöds på potatisgratäng, älgfilé med hemmagjord marinad, grillspett med lök, paprika, minimajs, champinjoner och tomat och även majskolvar och grönsallad.
Så jävla gött!!! Tallriken bara svämmade över av mat! och till det blev det även ett glas vitt!

Sedan på lördagen blev det lite promenader och någon timmes jobb och sedan bar det iväg till Åshammar för att fira Anna som fyller 20 år idag! Det blev rätt lugnt, men väldigt trevligt. Så fruktansvärt skönt att få prata om lite annat än sådant som jag och Johan oftast pratar om. Sedan åkte vi in till Gävle och spelade biljard på Interpool.
Killarna mot tjejerna och tyvärr blev det 4-0 till killarna i matchresultat. Förstår inte riktigt hur det kom sig (..?)

Och sedan idag följde jag med till Årsunda och tittade på när Johan tävlade i Steel Challenge. Det gick väl inte riktigt jättebra för honom. Men det var trevligt att se hur det går till. Förstår nu varför det tar sådan tid på tävlingarna.
Och dessutom så fick han resultatet ifrån gårdagens revolverklass och fick reda på att han vunnit det! Roligt för mitt hjärta!!


Denna helg har vi alltså bott hemma hos pappa. Har varit hus- och hundvakt åt dom, om jag inte redan har sagt det.
Och det har varit riktigt skönt faktiskt. Vi har kunnat tvättat kläder utan att behöva boka tid för det, kunnat gått ut och grillat, behöver inte tänka på att hundarna kan störa grannarna, vi satt även på balkongen och åt middag idag. Så fruktansvärt skönt! Nu när man har provat på att bo i hus igen i 4 dagar så har man insett hur mycket man har saknat det.  
Och dessutom så är det så fina omgivningar runt ån i skogen. Speciellt nu när det bara kryllar av vitsippor och blåsippor överallt och solen lyser. Man blir ju själaglad av så småsaker :)

Och det har varit så trevligt att få träffa mina vänner! Det har varit en allt för lång period nu som jag inte har träffat någon över huvudtaget typ, och det har jag varit lite ledsen över. Men jag hoppas att den perioden är över nu. För Gud vad jag har saknat mina vänner, att få skratta och få prata om en massa strunt bara! Ni är bäst!!







Gandalf har gått och blivit en riktig liten knähund. Riktigt gulligt och mysigt är det!

I lördags var vi ju på Utställning i Västerås och det gick bra, även om jag erkänner att jag blev lite besviken först. Vill ju ha ett Ck, men nästa gång kanske?
Fick en helt okej kritiklapp iaf, men inga rosetter med hem.

Gandalf skötte sig otroligt bra. Egentligen var han jättetrött, men Anna och Pelle och pojkarna kom med Alfonz och Laktitz till vår ring strax innan vi skulle gå innan, så då blev Gandalf glad och orkade springa i ringen.
Blev nästan lite övertänd ist. Men hellre det än att han inte ens orkar stå där inne :)

Kritiken var följande
"Utmärkt typ, något grovt huvud, bra öron, lite väl kraftigt stop, bra tänder och bett, mörka ögon. Bra hals och rygg. Lite väl rund bröstkorg, något knappa vinklar. Rör sig bra. Bra pälskvalitet."