Imorgon bär det av till Messlingen med familjen Höglund-Skogh-Svensson!
Så idag fick jag sluta lite tidigare och tog en promenad ner på stan med det lilla bustrollet. Han tycker inte om att det är slaskigt ute så han går otroligt försiktigt runt varje vattendroppe, så långt det är möjligt.

Funderar även på om vi ska fightas lite om att klippa klorna också innan vi åker... Det visar sig.

Det ska bli så himla skönt med lite semester! Det är vi väl värd? :)

Nu har det varit tyst här allt för länge. Men tiden och orken har inte riktigt räckt till.

Imorgon är det dags för lydnadsträning igen, och hemma träningen har inte gått så bra som jag hade velat. Att dutta med nosen förstår han verkligen inte alls... Och läxan var att dom hellst ska kunna hålla nosen stilla i handflatan i 8-10 sekunder tills imorgon. Vilket vi inte ens är i närheten av. Så det är ju en liten besvikelse.
Jag skyller inte på Gandalf. Det är ju uppenbart att det är jag som inte gör det tillräckligt lätt/förståligt för honom för att han ska lyckas med uppgiften. Men enligt dom instruktioner som jag har fått av Anna, så händer det ingenting utifrån dom iaf. Så det är ju lite tråkigt..

I tisdags så hade jag ju lite bestlutsångest över om jag skulle hoppa över agilityn eller inte, vilket jag gjorde. Försökte träna på det som vi skulle träna på tills på torsdag, med blandade resultat.

Idag på jobbet iaf så gjorde jag SSG-utbildning och klarade den! Awesome. Så imorgon är man redo för jobb på sandvik. Ska in där och köra dumper torsdag och fredag, och sedan blir det semester en vecka i Messlingen. Skööönt!!

Nu ska vi ut och promenera lite för att sedan in och träna igen på allt som vi ska kunna tills på torsdag.
Ska även försöka lägga upp en uppdatering på förra veckans lydnadsträning också, eftersom jag inte gjort det än!

Har beslutsångest över om jag ska åka på agility idag. Tänkte att jag skulle stanna hemma annars och träna på diverse saker eftersom vi fick en väldigt stor och svår hemläxa till lydnaden på torsdag.
Eftersom det inte är någon panik med agilityträningen så kanske jag borde vänta med den.
Men det hade nog varit bra för gandalf att åka dit och göra av med lite energi, eftersom han har varit helt psyko i två dagar nu...

Det visar sig!

Det sista jag kommer ihåg att jag drömde innan jag vaknade i morse var att det kom en kille som var någon form av djurskötare som hade hittat en ny sorts pingvin. Den var bara fem cenitimeter hög.
Jag och några vänner var på nån åker någonstans och hade en utedag eller något sånt,  men jag hade gått bort lite längre bort och var tillbaka till dom när jag mötte killen med den lilla pingvinen. För att inte skrämma den lilla, som sprang som en hund efter fötterna på sin "husse", så ställde jag mig stilla. Då stannade även den och tittade på mig, så jag satte  mig ner på huk och sträckte fram handen så att den skulle få undersöka vad det var som satt där bredvid honom. 
Då hoppade den upp i handen på mig och stod där. Så fruktansvärt söt var han. Så jag sa till djurskötaren att jag måste bara få ta ett kort på den. Men då sa han att jag inte fick det. För den lilla excisterade inte (han var hemlig för allmänheten). Men sedan sa han att han inte behövde inte vara en hemlighet för mig. Så jag fick ta ett kort på den 5 centimeter långa pingvinen som stod i min hand! 

Så fruktansvärt söt var han. Synd bara att det var en dröm! Annars hade jag gärna vilja haft en pytteliten pingvin! 

Det blev halvdag för mig på jobbet idag. Jobbade hemifrån och tog lite sovmorgon.
Så när jag var klar med det jag skulle göra åkte jag ut till hedåsen med gandalf så att han fick springa av sig lite. Var dock inte där så länge eftersom det var skotrar och en del annat folk där. Men han fick vara mest lös hela tiden iaf.

Han har blivit otroligt mycket duktigare på det där med att vara lös. Kommer mycket mer fram till mig när jag ropar och springer inte ifrån mig som har gjort förut när man ska koppla honom (peppar peppar...)

https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-1/2949012/images/2012/pic_189849520.jpg" class="image">

Igår var vi på agility igen. Anna kunde dock inte vara med eftersom Alfonz var lite halt. Får hoppas på att det bara är växtvärk igen.

Men Gandalf var duktig iaf!
Ingen hade planerat någon specifik bana, så när vi kom dit satte vi upp hindrerna lite spontant. Denna gången blev det två banor.
En där hindrerna som bredvid varandra så att det blev ett "staket" och den andra banan var mer rakt fram med 
slalom, däcket och några hinder.

Gandalf var som sagt väldigt duktig på båda banorna. Men han gjorde inga direkta framsteg denna gång. Lite svårt att toppa förra veckans träning, när jag nästan vart stum över hur duktig han var. Men han skötte sig riktigt bra. Det som han egentligen var mest duktig på var att hålla sig till mig. Det blev bara någon enstaka incident där han sprang iväg till någon annan hund, men även då kom han tillbaka på en gång. Så det var ett stort framsteg iaf. 
Dessutom så var han mycket tystare nu. Han satt inte och bjäbbade on and on, utan gav sig efter en stund (typ 45 minuter, men bättre än inget iaf) :)

Gjorde en liten bild över hur banorna såg ut också. Inte så fint ritat, men det ger ju en liten klarare bild över hur det såg ut iaf. 
Vi satte även ihop banorna på mot slutet så att det blev en stor bana.

 
Idag är det 4 år sedan farfar gick bort.
Så alla hjärtansdag är egentligen ingen rolig högtid för mig eftersom det får mig att tänka på farfar.
Egentligen är det väl ingenting dåligt med att det får mig att tänka på farfar, men det är ju sorgligt.

Saknar honom något så fruktansvärt.

Nu när jag jobbar "på riktigt" för pappa så blir det att jag tänker att mer på farfar. Undrar om han skulle vara stolt över mig, vilket jag antar att han skulle vara. Men det är lite jobbigt att inte kunna få berätta för honom att jag klarade av att ta både B- och BE-körkort och maskinförarbevisen på hjullastare och sådana saker som direkt är relaterat till honom.

När jag tänker på farfar så kommer tankarna direkt till hans skratt. Han skrattade och var glad mest hela tiden. Skämtade och berättade alltid en massa roliga och intressanta historier om en massa folk i byn och var expert på intressant fakta om den första grävaren, den första lastbilen och sådana historier. Så det saknar jag mest. Allt han hade att berätta.

Men för att hedra minnet av honom, eller hur man nu ska uttrycka det, så ska jag, farmor, Peter och Erja gå ut på Napoleon och käka ikväll.
Hoppas att det blir en trevlig kväll iaf, trots att vi alla saknas farfar!

Gandalfs och min önskelista från SBK!

Bara böcker på listan. Vet dock inte när jag ska hinna läsa alla dessa böcker jag har, både dom jag har här hemma och dom som jag vill ha (böcker-jag-vill-ha-listan kan göras lång), men det känns som att jag måste få inspiration och hjälp ifrån någonstans iaf!

Som jag skrev i föregående inlägg så blir det ju tydligen ingen agilitytävling under 2012. Så därför kanske jag får börja redan nu börja planera inför 2013.

Inför 2013 har jag två mål:

- Börja tävla i agility
- Vara med i Hundlöpet

Hundlöpet är en "springtävling" endast för hund och förare.
Där får man välja mellan 5 km spåret eller 10 km spåret. I 10 km spåret får man även välja motionsklass eller tävlingsklass.

Tycker att detta ska bli jättekul. Och 2013 tror jag att vi ska vara med i 5 km spåret och 2014 ska vi vara med i tävlingsklassen i 10 km spåret!

Så i höst när Gandalf har vuxit klart tillräckligt mycket och så, så får jag ta och introducera honom för löpningen! :)

Information om Hundlöpet kan du hitta här!

Har spenderat typ halva dagen i att planera vårt tävlingsår, då jag tycker att vi ska komma igång med tävlandet i år!

Men till min besvikelse så snubblar jag över reglerna till agilitytävling där hunden tydligen måste vara 18 månader för att få vara med i... Jag som var stupsäker på att det var 12 månader.. Eller 14 kanske. Men va fan. 18 månader kändes ju bara skittråkigt med tanke på att han blir 18 månader i november i år. Vilket kommer att innebära att vi inte kommer att få tävla agility förrän typ Maj, kanske som tidigst 2013.

Det kändes lite tråkigt faktiskt!

Men då får vi mer tid till att fokusera på lydnaden och utställningarna ist då.!
Idag har vi varit på lydnadsträningen. ÄNTLIGEN! som jag har längtat!
och kul var det!

vi var bara en liten grupp på tre stycken idag, ska egentligen vara fyra stycken, men den fjärde hade blivit inkallad på jobb på kvällningen.

Vi pratade mest och Gandalf var super duktig under dessa stunder när vi bara satt stilla och lyssnade. Han skällde ingenting alls, så som han gjorde på valpkursen. Så bara det tyckte jag var ett stort framsteg!

Sedan lekte vi med hundarna, en och en eftersom utrymmet var rätt så minimalt, för att sedan lugna hunden. I och med denna övningen så ska vi så småning om lära hunden att kunna lugna sig även i situationer då den är exalterad och ivrig. Men även att vi som förare ska kunna kontrollera hundens känslomässiga tillstånd.
Vi försökte även analysera hur hundarna ville leka.

Nästa övning vi gjorde var att få hunden att komma upp frivilligt på vänster sida om föraren och därefter få både belöning och beröring. För att försöka koppla ihop beröringen med belöning.
Gandalf blev då rätt så ivrig och hängde inte riktigt med och började skälla i ren förtvivlan för att han inte förstod vad som krävdes av honom.
Därmed fick jag göra övningen mycket, mycket lugnare än vad dom andra fick göra, så att han verkligen kunde hänga med på vad det gick ut på.
Dessutom i övningen så var ju en stor del i att hunden skulle ta ögonkontakt med föraren. Jag antar att denna övning senare kommer att formas till att bli till att gå fot.

Tredje övningen var att hålla en godis i handen för att hunden skulle ta ögonkontakt med föraren innan den fick ta godisen. Eftersom vi redan har tränat på detta och Gandalf och en till av hundarna redan kunde detta så skulle vi utveckla det till att lägga ut godisen framför hunden som en extern belöning för att sedan backa ett steg bakom hunden och ge den ett varsågod till godisen först efter att hunden följt med bakåt och tagit ögonkontakt.
Även i denna övning blev Gandalf lite för ivrig och skällde av rent oförstånd, så även denna övning fick vi förenkla och göra mycket långsammare så att han skulle hänga med.

Sista övningen var att använda handen som en nostarget och klicka och berömma. För att senare kunna utveckla detta till att hunden kommer att hålla kvar nosen länge i handflatan.
Jag antar att denna inlärning kommer att kunna användas senare för att t.ex. träna ställande, gå fot eller annan övning.


Det enda negativa jag kan komma på med kursen egentligen är att man blir så pumpad med information så när man kommer hem och ska träna inte ens kommer ihåg hälften av vad som är sagt.
Egentligen är ju inte det något negativt, men det blir lite mycket att ta in. Men som tur är så skickar ju Anna ut minnesanteckningar efter varje träningstillfälle, och även där en hemläxa.

Så eftersom man blir lite glömsk så här när man kommer hem av vad som egentligen blev sagt eller inte så är det lite svårt att formulera syftet med övningarna som vi gjorde. Men Anna förklarar väldigt förstående och pedagogiskt, så väl på plats förstår man varför man gör det man gör.

Men jag är jätte nöjd med att träna för Anna och tycker att det ska bli jätte roligt!
Tror även att Gandalf kommer att tycka att det är roligt!

Det som även var bra med denna kursen är att vi är inomhus och att ingen annan ska ha Gävle Hundungdoms klubbstuga efter oss, så det gjorde ingenting att vi drog över tiden med en timme. Helt okej för min del.

Men nu är vi trötta så nu ska vi sova! God natt!!

Det blev en tryckare mellan gandalf och Johan innan premiären av lydnadsträningen!

Dessutom är han lite halvt nyklippt, och det ser ut som skit. Så istället för att skämmas över en allt för långhårig pumi så får jag nu skämmas lite över en allt för hackigt friserad pumi!
Tur att han är söt ändå :)

En liten uppdatering om hur det var i Åre kanske jag också ska slänga in.

Vi samlades vid 9 vid Statoil i Sandviken och försökte organisera resan lite. Det blev E4an hela vägen till Sundsvall och sedan vidare till Östersund och sedan till slutdestination Åre.
Käk i Sundsvall blev det och sedan blev det en rätt så pinsam inhandling av mat i Östersund på Coop. 15 personer med två kundvagnar som yrar runt och försöker disskutera vem som ska gå och hämta vad osv. Sedan fick hälften stå och packa upp varorna på bandet, medan den andra halvan försökte sig på att få ner alla varorna i 10 papperskassar.

Väl framme blev det bastu, käk och självklart korkades det upp till höger och vänster.
Eftersom jag och Johan hade fått lånat slalomskidor av Peter och Erja (farbror och faster) så skulle han självklart ut nästan mitt i natten och ställa sig på skidorna för första gången. Själv så hängde jag i soffan med alla andra.

På fredagen var det skidåkning som gällde. Iaf för Johan och alla andra medan jag och Micke Panth fick plågas på snowboardsen. Dock så var förbindelsen mellan Björnen och Åre mycket bättre än i t.ex. Sälen där jag annars har brukat varit på skidsemester. Det blev inte så mycket av och på med brädan så det var skönt.
Johan skötte sig också väldigt bra på skidorna. Men tyvärr blev det varken bilder eller filmer på när han vickade på stjärten ner för backarna eftersom det var så fruktansvärt kallt. En bild blev det. Sedan strök telefonen med i den fruktansvärda kylan. Det var ju typ bara -20...
Jag och Johan lyckades åka i 4 timmar iaf innan vi gav upp och lät kylan driva in oss inom stugans fyra väggar. Dom andra som var vårt resesällskap bangade efter 2 timmar. Så det måste ju bevisa att jag och Johan är riktiga vikingar ;)

På kvällen blev det lungt bara. Jocke lirade lite på guitarren och det blev såklart även lite bastu även denna dag.

På lördagen sov vi lite längre eftersom vi visste sedan dagen innan att vi inte skulle klara av att åka i backen hela dagen iaf, så då kunde vi passa på att sova lite.
I två timmar eller något sånt lyckades vi hålla ut iaf. Men denna dagen höll vi oss bara i Björnen och åkte. Och denna dagen var det min tur att stå på skidorna... och det gick ju som det gick...

Så länge det inte var allt för brant så gick det super bra. Men sedan gick det åt helvete. Tror jag aldrig har skrattat så mycket iaf. Och jag tror inte att Angelika har kännt så mycket skadeglädje någon gång heller... :)
Men kul hade vi iaf.

På kvällen så gjorde Jocke en liten anthem över våran resa, vi lyckades krascha soffan och under helgen skedde det även några andra incidenter som jag hoppas att det inte skickas en faktura på. Men det är sånt som händer när man är 15 pers i en stuga kanske.

Det var en fruktansvärt rolig helg iaf som jag hoppas att kommer att göras om framöver :)




Igår var vi i Ockelbo igen på agilityträning. Även Anna var med, med både Alfonz och Lakritz, även om det bara var Alfonz som fick ta sig an hindrerna. (se video)

Nu efter den tredje gången så har Gandalf börjat förstått att när vi kommer till ridhuset i Åbyggeby så är vi där för att träna och inte för att leka. Därmed så har jag haft mycket bättre kontakt med honom nu dom två senaste gångerna jämfört med dom två första gångerna (kanske inte så konstigt heller)

Men jag är fruktansvärt imponerad av honom. Att han förstår så mycket, utan någon direkt träning. Vi har ju liksom inte tränat på någon teknik, hur han ska ta sig över hindrerna eller igenom tunnlarna eller hur han ska följa mina anvisningar på banan. Men jag är mäkta imponerad ändå.
Ja visst är han otroligt hoppig på mig, och tuggar gärna på mig istället för att fokusera på vilket nästa hinder är, men det är nog bara för att han inte förstår riktigt än att efter hinder nr. 1 kommer nr. 2 osv. Han vill bara ta sig över första, få beröm och känner sig därefter ganska klar med uppgiften. Men det kommer han nog på efter hand att det kommer mer efter hinder nr. 1.

Dessutom så är det ju lite synd att man måste styra honom så mycket med godis. Men det är nog mest en säkerhet som jag har börjat förlita mig allt för mycket på. Eftersom jag vet att han (oftast) hellre följer efter mig om jag har godis i handen så tar jag till den metoden allt för ofta.
Men efter att han har börjat blivit lite mer säker så måste jag börja banta ner på mängden godis, så att han inte förväntar sig godis efter varje hinder. Då kommer vi nog att få problem på tävling.

Nog med analys av hur vi hanterar saker och tillbaka till träningen.
Som sagt, så är jag mäkta imponerad. Att jag nu har börjat fått mer kontakt med honom har gett mig mer självförtroende i att släppa honom lös utan att behöva oroa mig jätte mycket för att han ska rusa fram till första bästa hund och ska leka.
Så bara det är ju en förbättring. Dessutom så klarade han av en hel bana denna gång! Så fruktansvärt duktig. Även om det skedde några incidenter där han hellre ville löpa amok än att lyssna på mig (men till mitt försvar så tror jag att det var en löptik där, som han kanske kände av. Det syns nog ganska bra på videon att han hellre ville stå och lukta vid två ställen)
Men det är väl sådant som man får räkna med så där i början, kanske.

Jag hoppas att han kommer att fortsätta sin utvecklingskurva så här fint uppåt nu iaf.

Vi längtar även till våren så att man kan ställa upp ett eller två hinder hemma på gräsmattan och träna lite mer teknik. Typ svänga runt hindrerna, och springa emellan och hoppa ifrån andra hållet och att dessutom att han ska kunna ta direktiv från mig med större avstånd ifrån mig.
Hoppas att det går som jag vill nu bara :)
´



Så mycket att göra denna vecka. Speciellt för Gandalfs del.

Måndag: Middag hos svärmor (leka med Alfonz och Lakritz)

Tisdag: Agilityträning i Ockelbo, 18.00 - 20.00

Onsdag: "Vila"

Torsdag: Premiär för Lydnadsträning i Gävle, 19.30 - 21.00

Fredag: "Vila"

Lördag: Hundträff i Gävle, 9.30 - 10.00 (kanske)

Söndag: Hundträff i Sandviken, 13.00 - 14.00 (kanske)


Så det kommer nog att vara en väldigt trött hund i början på nästa vecka! :)

Tur att man får sällskap på jobbet av världens bästaste hund.
Uppdatering om Åre och gårdagens Agilityträning kommer lite senare :)

I tisdags var vi på Agilityträning igen och det gick så fruktansvärt bra.
Denna gången fick inte jag och Anna en egen liten handikappbana, så vi fick vara med dom duktiga hundarna på den riktiga banan.

Eftersom jag och gandalf ändå inte är så duktiga (vi har ju bara varit där två gånger tidigare) så körde inte vi hela banan som dom andra gjorde.
Jag tog några hinder lite som dom kom bara. Vi provade på några hopphinder (på small nivå eftersom jag inte ville att han ska hoppa för högt) och så tog vi lite slalom och provade även för första gången hoppade vi igenom ringen.

Han var så fruktansvärt duktig!
Första gången så var han lite dryg och sprang iväg till dom andra hundarna och det var lite svårt att få tag på honom. Men andra gången så brydde han sig inte alls om dom andra hundarna och följde med på alla hinder jag pekade på och fick även ett mycket bättre flyt i slalomen.
Så jävla nöjd matte!!!

Alfonz och lakritz var också riktigt duktiga! Alfonz fick upp ett väldigt bra flyt i tunnlarna och alfonz provade på säcktunneln vilket också gick väldigt bra.

Duktiga hundar!
Ser nu fram emot nästa gång! Tyvärr blev det ingen film från denna gången... Får försöka komma ihåg det till nästa gång!

Om mindre än 12 timmar åker vi till Åre. Är så taggad!!!
Är dock väldigt nervös över att lämna gandalf hemma. Eller inte nervös heller egentligen, utan lite ledsen. Är rädd för att jag kommer att börja gråta när vi lämnar honom.
Det kommer att bli lite hit och dit för honom. Först imorgon bitti ska han vara hos pappa, sedan sova hos farmor och sedan på fredag em kommer Pär och Vickan och hämtar honom och så ska han få vara där resten av tiden.
Hoppas att han kommer att få det jättetråkigt så att han blir super lycklig över att se oss ;) haha

Det ska nog gå bra, och resan kommer nog att bli super rolig! :)