Förberedande lydnadsträning nr. 1

0kommentarer

Idag har vi varit på lydnadsträningen. ÄNTLIGEN! som jag har längtat!
och kul var det!

vi var bara en liten grupp på tre stycken idag, ska egentligen vara fyra stycken, men den fjärde hade blivit inkallad på jobb på kvällningen.

Vi pratade mest och Gandalf var super duktig under dessa stunder när vi bara satt stilla och lyssnade. Han skällde ingenting alls, så som han gjorde på valpkursen. Så bara det tyckte jag var ett stort framsteg!

Sedan lekte vi med hundarna, en och en eftersom utrymmet var rätt så minimalt, för att sedan lugna hunden. I och med denna övningen så ska vi så småning om lära hunden att kunna lugna sig även i situationer då den är exalterad och ivrig. Men även att vi som förare ska kunna kontrollera hundens känslomässiga tillstånd.
Vi försökte även analysera hur hundarna ville leka.

Nästa övning vi gjorde var att få hunden att komma upp frivilligt på vänster sida om föraren och därefter få både belöning och beröring. För att försöka koppla ihop beröringen med belöning.
Gandalf blev då rätt så ivrig och hängde inte riktigt med och började skälla i ren förtvivlan för att han inte förstod vad som krävdes av honom.
Därmed fick jag göra övningen mycket, mycket lugnare än vad dom andra fick göra, så att han verkligen kunde hänga med på vad det gick ut på.
Dessutom i övningen så var ju en stor del i att hunden skulle ta ögonkontakt med föraren. Jag antar att denna övning senare kommer att formas till att bli till att gå fot.

Tredje övningen var att hålla en godis i handen för att hunden skulle ta ögonkontakt med föraren innan den fick ta godisen. Eftersom vi redan har tränat på detta och Gandalf och en till av hundarna redan kunde detta så skulle vi utveckla det till att lägga ut godisen framför hunden som en extern belöning för att sedan backa ett steg bakom hunden och ge den ett varsågod till godisen först efter att hunden följt med bakåt och tagit ögonkontakt.
Även i denna övning blev Gandalf lite för ivrig och skällde av rent oförstånd, så även denna övning fick vi förenkla och göra mycket långsammare så att han skulle hänga med.

Sista övningen var att använda handen som en nostarget och klicka och berömma. För att senare kunna utveckla detta till att hunden kommer att hålla kvar nosen länge i handflatan.
Jag antar att denna inlärning kommer att kunna användas senare för att t.ex. träna ställande, gå fot eller annan övning.


Det enda negativa jag kan komma på med kursen egentligen är att man blir så pumpad med information så när man kommer hem och ska träna inte ens kommer ihåg hälften av vad som är sagt.
Egentligen är ju inte det något negativt, men det blir lite mycket att ta in. Men som tur är så skickar ju Anna ut minnesanteckningar efter varje träningstillfälle, och även där en hemläxa.

Så eftersom man blir lite glömsk så här när man kommer hem av vad som egentligen blev sagt eller inte så är det lite svårt att formulera syftet med övningarna som vi gjorde. Men Anna förklarar väldigt förstående och pedagogiskt, så väl på plats förstår man varför man gör det man gör.

Men jag är jätte nöjd med att träna för Anna och tycker att det ska bli jätte roligt!
Tror även att Gandalf kommer att tycka att det är roligt!

Det som även var bra med denna kursen är att vi är inomhus och att ingen annan ska ha Gävle Hundungdoms klubbstuga efter oss, så det gjorde ingenting att vi drog över tiden med en timme. Helt okej för min del.

Men nu är vi trötta så nu ska vi sova! God natt!!

Kommentera

Publiceras ej