Valpkurs omgång 5!

0kommentarer

Näst sista valpkurs tillfället var idag alltså. Detta blir ett väldigt långt inlägg, men det är bara för att vi gjorde så många övningar idag.
Det var lite blandat resultat idag. Han var så fruktansvärt taggad att han höll på att explodera. Men att gå "lös" (med kopplet släpandes efter) tyckte jag gick riktigt bra även om det är mycket att slipa på fortfarande, som t.ex. att han inte ska hoppa eller skälla för att gå godisen och dels att jag ska börja använda mig av mindre godis så småningom.
Men sedan i övningarna så gick det lite mindre bra.

Vi började med att träna på att säga nej. Vi la en korv på en liten lådan som hunden inte fick ta. Jag var tvungen att vara super snabb med att vara på honom med att han inte fick ta den, för att sedan berömma väldigt fort när han förstod att han inte fick ta den. 
Resultatet blev tillslut att han varken vågade röra sig till eller ifrån godisen, utan bara tittade på den. Jag tror att han blev väldigt förvirrad när jag först provocerade till att han skulle gå fram till godisen och försöka ta den till att sedan försöka stoppa honom (can't really blame him for that). - Så resultatet blev ju sådär, men han tog ju inte korven så många gånger iaf. Han hann bara ta den två gånger tror jag.

Sedan skulle vi hunden att sitta och vänta. Vi skulle säga åt hunden att den skulle sitta, backa ett steg och sedan utföra en störning för att sedan belöna att hunden klarade av hela proceduren. Men att övningen skulle ske på en nivå som var på en lagom nivå för hunden.
Gandalf kan detta hemma - även när han är taggad och på tårna. Men idag gick det inte alls. Antingen så skällde han, reste sig, kastade sig efter handen eller la sig ner. Mer eller mindre så försökte han med allt annat än det han skulle (vilket var att bara sitta still). Men som vanligt är det ju tålamodet som spökar.. Han är lite för dålig på det.

Så denna övning fick vi göra otroligt basic för honom. I och med att han tycker om att hoppa upp på stubbar så fick han göra det för att jag skulle vara på ett närmare plan med honom. För att inte behöva sträcka mig ner till honom för att ge honom godisen och inte heller för att locka honom till mig.
Men ändå så hade han otroligt svårt för detta. Det gick liksom inte.. Så vi får träna mer på det hemma då när han är super taggad så kanske det går bättre.

Kursdagen fortsatte sedan med att vi öva på kroppslig hantering av hundarna. Vilket Gandalf inte heller är nå bra på... Vi skulle hålla i tassen med lite motstånd så att hunden skulle kämpa emot lite och sedan belöna när hunden släpper efter på tassen, alltså när den slappnar av och låter tassen bli kvarhållen i handen i ett fast grepp.
Därefter skulle man kunna ha tassen bara i en öppen hand och sedan skulle man kunna pilla lite på klorna.

Gandalf tyckte väl att det var sådär med denna övning. Han vill ju inte att vi ska ta i klorna på honom och dels så är han väldigt kittlig också. Så detta tyckte han var mycket obehagligt.
Sedan skulle vi även hålla i huvudet på dom. Att huvudet skulle ligga kvar i handflatan (vi höll alltså handlfatan under eller lite försiktigt runt nosen så att huvudet skulle bli "fasthållet" (låter mycket värre än vad det var)) för att sedan belöna när dom slutade kämpa emot och bara hade huvudet stilla i handflatan.

Gandalf tyckte att detta var högst obehagligt.. Men det är också någonting som vi egentligen borde träna otroligt mycket på eftersom han ska ju vara van vid att andra tar på honom, vid t.ex. utställning eller hos veterinär.

Sista övningen vi gjorde var att vi skulle lägga hunden runt nacken om oss. Alltså att dom skulle hänga där som en liten orm eller så. Gandalf var faktiskt riktigt duktig på detta eftersom vi har faktiskt tränat ganska mycket på det. När vi vill få honom lugn så brukar vi slänga upp honom på axeln.
Dessutom så kan han ju ha koll däruppe på vad som händer runt i kring.

Nu ska jag sluta skriva mer på detta inlägg så att ögonen inte hoppar ut på er! hehe

- Gandalf, taggad som få på att få gå på valpkurs!!

Kommentera

Publiceras ej